Ecotuincoach
   

Ecologische tuinen

Een ding is wel zeker: een ecologische tuin is groen. Weg dus met die tegeltuin, groen is de nieuwe trend!
Ecologisch, duurzaam, natuurrijk... Het zijn allemaal termen die erg in zijn. Ze betekenen niet altijd helemaal hetzelfde, maar vaak wordt er wel hetzelfde mee bedoeld.

Een ecologische tuin is geen speciale variant van een tuin. Strak of rond, groen of bont, groot of klein, in de stad of op het platteland..... iedere tuin kan een ecologische tuin zijn. Het hangt namelijk niet af van de vorm of een tuin ecologisch is, maar van de manier waarop je met je tuin omgaat.
Een ding is wel zeker: een ecologische tuin is groen. Weg dus met die tegeltuin, groen is de nieuwe trend!

Dit zijn een aantal zaken die belangrijk zijn om van een tuin een ecologische tuin te maken:
  • Is de beplanting geschikt voor het terrein en de groeiomstandigheden?
  • Gebruik je geen gif of kunstmeststoffen?
  • Staan er planten die ook interessant zijn voor vogels, insecten of andere dieren?
  • Ga je verantwoord om met groenafval, energie en water?
  • Is er bij het tuinontwerp rekening gehouden met het omringende landschap?
Klinkt dit ingewikkeld? Dat is het zeker niet! Of je nu op zoek bent naar gericht advies om je tuin ecologischer te maken of om een compleet nieuwe ecologische tuin aan te leggen, de Ecotuincoach kan je er in ieder geval bij helpen.

Wat levert mij dit op? Een ecologische tuin of andere groene ruimte is onderhoudsarm. Juist omdat je mét de natuur werkt in plaats van tegen. Met een mooie collectie aan planten heb je het hele jaar kleur van bloemen of bessen. Er is volop leven en altijd plaats voor extra gasten of ze nu 2, 4 of meer poten hebben. Je kan er naar hartelust spelen, heerlijk relaxen, lekker eten of een feestje geven.

Waarom is ecologisch groen zo belangrijk? Voor onze eigen gezondheid én die van de wereld. Door ecologisch te tuinieren help je mee aan het schoon houden van drink- en oppervlaktewater. Je bespaart water, afval én energie. Je voorziet in voedsel en schuilplaats voor allerlei dieren die het moeilijk hebben.

Het is ook interessant om je tuin eens te bekijken als deel van een groter geheel. Bos en andere natuur zijn erg versnipperd en lijken veraf van drukke dorpskernen of steden. Toch vormen de tuinen in die dorpen en steden groene linten die de natuur er om heen zouden kunnen verbinden. De totale oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen bijvoorbeeld, is groter dan de oppervlakte aan natuurgebied. Die natuurgebieden liggen bovendien ver uit elkaar. Als we van iedere tuin een interessante plek voor dieren kunnen maken, dan maken we ook voor hen het leven makkelijker. Bovendien is er niks zo leuk als in je eigen groene oase te genieten van de vogels, vlinders, kikkers of wie weet wel een egeltje!